فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 49، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی دیلم صالحی، علی اصغر پورعزت*، مجتبی امیری، محمد قاسمی ششده صفحات 1-37
    بودجه به عنوان یکی از مهم ترین ابزارهای نظام خط مشی گذاری و خون حیاتی دولت، تاثیر بسیار زیادی در جهت دهی به اقدامات آتی کشور خواهد داشت. بودجه می تواند محرک اقتصاد دانش بنیان و عامل رشد و توسعه زیست فناوری، به عنوان یکی از نوآوری های برتر قرن حاضر باشد. در مقاله حاضر، یافتن مختصات و ویژگی های خط مشی بودجه ای مناسب برای توسعه زیست فناوری در کشور مورد بررسی قرار گرفته است. این مقاله در چارچوب رویکرد ترکیبی و با استفاده از روش تحلیل تم صورت گرفته و برای تعیین ویژگی ها، با خبرگان خط مشی گذاری، بودجه ریزی و زیست فناوری مصاحبه شده است.  در نهایت مولفه های خط مشی بودجه ای در قالب 16 مقوله اصلی استخراج شد که عبارت اند از: تقسیم کار ملی، اصلاح ساختار نهادی، تقویت ستاد توسعه زیست فناوری، اصلاح قوانین و مقررات، اصلاح قانون حمایت از شرکت های دانش بنیان، ایجاد ثبات و پایداری در قوانین، اصلاح ساختار بودجه کشور، تقویت نقش اهرمی بودجه، اصلاح روش های بودجه ریزی، بودجه ریزی عملیاتی، اصلاح بودجه پژوهشی کشور، اصلاح مدل های تامین مالی، اصلاح مرحله دستورگذاری، زیرساخت فناوری اطلاعات، رعایت اصول بودجه، نظارت بر هزینه کرد اعتبارات.
    کلیدواژگان: بودجه ریزی، تحلیل تم، توسعه زیست فناوری، خط مشی گذاری
  • علی بیات سیدشهابی*، محمدرضا سعیدآبادی، داتیس خواجه ئیان صفحات 39-61
    با همه گیری رسانه های اجتماعی و توانمندشدن کاربران در مشارکت با سازمان های رسانه ای، هم آفرینی ارزش به یک روند فزاینده در صنعت رسانه تبدیل شده است. خبرگزاری ها ازجمله سازمان های رسانه ای هستند که به میزان قابل توجهی تحت تاثیر مشارکت کاربران از طریق شبکه های اجتماعی، شهروند خبرنگاری و محتوای تولیدشده توسط کاربران قرار گرفته اند و از مشارکت کاربران به اشکال گوناگون، از محتوای خبری تا تحلیل و پویش و گفت وگو و محتوای کاربرساخته بهره مند می شوند. پژوهش جاری با نظرسنجی از 735 نفر از کاربران فعال سامانه «فارس من» متعلق به خبرگزاری فارس به شناسایی مولفه ها و ابعاد هم آفرینی ارزش در خبرگزاری ها و توسعه مدل هم آفرینی ارزش راهبردی می پردازد. مدل تحقیق مبتنی بر این است که انگیزه مشارکت کاربر در هم آفرینی تحت تاثیر سه نوع ارزش رابطه ای، اقتصادی و سرگرمی است که از طریق تقویت برند به وفاداری نگرشی و وفاداری رفتاری می انجامد. با اجرای یک پرسشنامه و جمع آوری داده از 12330 نفر از کاربران فارس من که حداقل یک بار سوژه ای را در فارس من ثبت کرده اند، سپس با استفاده از رویکرد کمی و با بهره گیری از نرم افزار های SPSS، EXCEL، و SMART-PL  به تجزیه وتحلیل پرسشنامه های تکمیل شده پرداخته و مدل معادلات ساختاری تایید شد. یافته ها نشان می دهد مشارکت مخاطبان شبکه های خبری به ترتیب در هم آفرینی ارزش رابطه ای، سرگرمی و اقتصادی تاثیر مثبت داشته و با تقویت ارزش برند خبرگزاری، باعث افزایش وفاداری نگرشی و وفاداری رفتاری مخاطبان می شود.
    کلیدواژگان: هم آفرینی ارزش، رسانه خبری، وفاداری مخاطب، مدیریت رسانه، سامانه فارس
  • مریم علی ئی*، اسماعیل قادری فر، منصوره حورعلی، فاطمه حمیدی صفحات 61-91
    جهانی شدن و انطباق پذیری با شرایط بازار، وجود فشارهای رقابتی ای مانند ورود شرکت های نوپا به بازار رقابت، و لزوم افزایش هزینه های سرمایه گذاری باعث شده اند که تولیدکنندگان به سوی بهبود روش های خلاقانه خدمت رسانی به مشتریان، دستیابی به بازارهای جدید، گسترش جغرافیایی دامنه ارایه خدمات، و فعالیت های دیگری روی آورند تا بتوانند ضمن بهبود کیفیت، افزایش رضایت مشتری، و دستیابی به مشتریان جدید، هزینه های لجستیکی خود را کاهش دهند. موثرترین راه حل این معضل تجاری، برون سپاری خدمات لجستیک برپایه قراردادهای طولانی مدت است که توسط تامین‏کننده خدمات لجستیک طرف سوم ارایه می شود. این شرکت ها، دارای دانش تخصصی در زمینه هماهنگی منابع اقتصادی هستند و می توانند فرصت های جدیدی را برای تولیدکنندگان خلق کنند. تامین‏کننده خدمات لجستیک طرف سوم، یک تامین‏کننده خارجی است که مدیریت، کنترل، و اجرای فعالیت‏های لجستیکی را از طرف بنگاه های تجاری انجام می‏دهد. در این مقاله، هفت بعد اصلی توانمندسازهای لجستیک طرف سوم، به کمک بررسی پیشینه پژوهش، تحلیل محتوای متنی، و مصاحبه های تخصصی با 16 نفر از خبرگان صنعت لجستیک به کمک نرم افزار MAXQDA مشخص شده است؛ سپس، این توانمندسازها، به کمک تکنیک دیمتل مبتنی بر تحلیل شبکه ای (DANP) و انجام مقایسه های زوجی و پیاده سازی در نرم افزار اکسل، وزن دهی و روابط میان آن ها کشف شد. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه های محقق ساخته زوجی استفاده شده است که روایی و پایایی آن نیز تایید شد. نتایج تحلیل نشان می دهد که مهم ترین توانمندسازها به ترتیب عبارت اند از: توانمندسازی تولیدی، فنی و بازاریابی و فروش، مالی، نیروی انسانی، و توانمندسازی راهبردی.
    کلیدواژگان: لجستیک طرف سوم، توانمندسازی، دیمتل مبتنی بر تحلیل شبکه ای، برون سپاری
  • محمد احسان زندی، محمدصادق خیاطیان یزدی*، مهدی محمدی صفحات 93-123

    هدف این مقاله، شناسایی عوامل موثر بر ظرفیت نوآوری بنگاه های دانش بنیان حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات در ایران است. در این مقاله که از نوع توصیفی تحلیلی است، از روش پژوهش کمی کیفی استفاده شده و پژوهش در دو بخش انجام شده است. بخش نخست، به صورت کیفی و با استفاده از روش تحلیل پیشینه موضوع و مصاحبه با 9 نفر از سیاست گذاران، خبرگان، و مدیران بنگاه های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات انجام شده است. در بخش دوم، الگوی به دست آمده در مرحله نخست از طریق توزیع پرسش نامه در میان 275 بنگاه فعال در این حوزه، پیمایش شد تا اعتبار الگوی پیشنهادی سنجیده شود. بنا بر نتایج به دست آمده، عوامل محیطی، نسبت به عوامل سازمانی، در ارتقای ظرفیت نوآوری بنگاه های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات اهمیت بیشتری دارند. به نظر می رسد، دلیل این اهمیت، تاثیرپذیری بالای کسب وکارهای دانش بنیان این حوزه از عواملی همچون رشد و ثبات اقتصادی، رقابت پذیری، و حمایت دولت از نوآوری باشد. همچنین، نتایج به دست آمده در این مقاله نشان می دهد، مهم ترین عوامل سازمانی موثر بر ظرفیت نوآوری عبارت اند از: همکاری و ارتباطات، منابع ایده یابی، عوامل فردی، فرهنگ سازمانی، راهبردها و مدیریت فناوری، مدیریت دانش و یادگیری سازمانی، و تخصیص منابع به نوآوری. در میان عوامل محیطی موثر بر نوآوری، حمایت نهادی، عوامل کلان اقتصادی، و موقعیت بنگاه، به ترتیب دارای بیشترین اهمیت بوده اند. افزون براین، نتایج نوآوری، نتایج بازار، نتایج مالی، و نتایج انسانی، مهم ترین شاخص های اندازه گیری ظرفیت نوآوری به شمار می آیند.

    کلیدواژگان: نوآوری، مدیریت نوآوری، ظرفیت نوآوری، فناوری اطلاعات و ارتباطات، بنگاه های دانش بنیان
  • حسینعلی قجری*، علی نقوی صفحات 125-149
    نیاز به تبلیغات در فضای اینترنت امروزه به یک ضرورت برای کسب وکارهای اینترنتی و غیراینترنتی تبدیل شده است. کسب وکارهای دیجیتال مارکتینگ، کسب وکارهای نوپایی در ایران است که تحلیل جامعه شناختی این کسب وکارها یکی از نیازهای ضروری جهت رشد و توسعه آنها است. این مقاله سعی دارد عوامل موثر بر اشتغال افراد در کسب وکار های تبلیغاتی اینترنتی را احصاء و مورد بررسی قرار دهد. برای دستیابی به این مهم، پس از کنکاش در نظریات مختلف جامعه شناسی، روان شناسی، علوم تربیتی و... یک مدل نظری با رویکرد بین رشته ای ارایه شد و6 متغیر استعداد، علاقه، فرهنگ سازمانی، مزایای شغلی، طبقه اجتماعی اقتصادی و بازار کار به عنوان عوامل مهم تاثیرگذار بر اشتغال در کسب وکارهای تبلیغاتی اینترنتی تعیین شد. سپس با توزیع پرسشنامه محقق ساخته در بین نمونه جامعه آماری، فرضیات تحقیق مورد آزمون قرار گرفت و با استفاده از آزمون همبستگی اسپیرمن معناداری 5 فرضیه از 6 فرضیه با متغیر وابسته «اشتغال» (به جز عامل طبقه اجتماعی اقتصادی) مورد تایید قرار گرفت. همچنین بر اساس یافته های آزمون معادلات ساختاری (لیزرل) معناداری متغیرهای مستقل «علاقه» و «بازار کار» با متغیر وابسته «اشتغال» مورد تایید قرار نگرفت و مشخص شد که عامل استعداد (با ضریب استاندارد 3/0) و مزایای شغلی (با ضریب استاندارد 62/0) بیشترین تاثیر را در جذب شاغلین  به کسب وکارهای تبلیغاتی اینترنتی داشته اند.
    کلیدواژگان: تبلیغات اینترنتی، کسب وکار اینترنتی، شغل، فرهنگ سازمانی
  • اباذر اشتری مهرجردی* صفحات 151-179

    گزارش آنکتاد، سه موج ده ساله توسعه سیاست‍های علم، فناوری و نوآوری در ایران را از ابتدای دهه 1370 شناسایی کرده است. اولین موج بر توسعه آموزش عالی، موج دوم بر توسعه پژوهش و فناوری و موج سوم بر اقتصاد دانش بنیان و مبتنی بر نوآوری، تمرکز داشته است. از این رو، از اوایل دهه 90 زمینه های ظهور و بروز استارت آپ‍ها هموارتر شد. بررسی مطالعات داخلی و خارجی درخصوص موفقیت و شکست استارت آپ‍ها حاکی از فقدان دید و رویکردی جامعه شناختی است و دلیل اصلی مطالعه حاضر به شمار می آید. روش مطالعه از نوع کیفی بوده و مهمترین ابزار ما مصاحبه های عمیق باگرفتن روایت و تجربه زیسته شان بوده است. سپس به دسته بندی، سنخ بندی و مفهوم سازی (روش استقرایی شش مرحله‍ای کلارک و براون) پرداختیم. جامعه مورد مشاهده، شامل شش نفر از مدیران و صاحبان استارت آپ‍، دو نفر از مدیران شتاب دهنده‍ ها و شش نفر از همکاران بودند. پس از جمع بندی و دسته بندی یافته ها، به 5 گروه متغیر (تم) که به صورت PESTE نام گذاری شدند، دست یافتیم. P نشانه Politics، E نشانه Economy، S نشانه Social-cultural، T نشانه Technology و E نشانه Education است. بر همین اساس، زیست بوم استارت آپی در ایران و جهان بسیار جدید و نوپا است؛ اما به دلیل اطلاق آنها به دنیای مدرن کنونی بسیار پیچیده و چندوجهی هستند به طوری که اگر یکی از پایه‍ های پنج گانه آن با دیگر پایه‍ ها، متناسب و همراه نباشد، با شکست روبه رو خواهد شد.

    کلیدواژگان: استارت آپ‍، نوآوری، فناوری، زیست بوم استارت آپی
|
  • M. Deylam Salehi, A. Pourezzat *, M. Amiri, M. Ghasemi Shushdeh Pages 1-37
    The budget or financial plan, as one of the most important tools of the policy-making system and a vital lifeline of the government, has greater impact on directing the future course of a country. It can stimulate the knowledge-based economy and cause the growth and development of the biotechnology sector as one of the top innovations of the present century. The present study is an attempt to investigate and find the coordinates and features of an appropriate budget policy for developing biotechnology in the country.  With a combined approach framework, this article uses an analytical method and determines the proposed features through interviews with policy-making, budgeting, and biotechnological experts.  Utmost, the components of an appropriate budget policy were extracted in 16 main categories: national division of labor, institutional structural reform, strengthening the biotechnology development center, reforming laws and regulations, reforming the law to protect knowledge-based companies, establishing stability and consistency in laws, reforming the country's budget structure, strengthening the pyramidal role of budget, reforming budgeting methods, operational budgeting,  reforming the country's research budget, reforming financial safeguard models, reforming commanding phases, information technology infrastructure, adherence to budget principles, and monitoring of credits spending.
    Keywords: budgeting, Thematic analysis, development of Biotechnology, policymaking
  • A. Bayat Seyed Shahabi *, M.R. Saeid Abadi, D. Khajeheian Pages 39-61
    With the epidemic of social media and the empowerment of users to partner with media organizations, the value creation has become an increasing trend in the media industry. News agencies are among organizations that are significantly influenced by users’ participation through social media, citizen journalism, and user-generated content, and benefit from users’ participation in a variety of ways, from news content to analysis and discussions. The current research identifies components and dimensions of value creation in news agencies and develops a strategic model by surveying 735 active users of "Fars.me" system belonging to the Fars News Agency. The research model is based on the motivation of users’ participation in value creation under the influenced of three types: relationship, economic and entertainment values, which result in attitudinal and behavioral loyalty by strengthening the brand. By executing a questionnaire and data collection from 12,330 users who have registered a subject in Fars.me at least once, then using a quantitative approach as well as SPSS, EXCEL, and SMART-PL software, completed questionnaires were analyzed and the proposed model was confirmed. Findings show that the participation of news network audience has had a positive effect on creating relational, entertainment and economic values, respectively, and by strengthening the brand value of the news agency, increases attitudinal and behavioral loyalty of the audience.
    Keywords: value creation, News media, Audience loyalty, Media management, Fars.me system
  • M. Aliei *, E. Ghaderifar, M. Hoorali, F. Hamidi Pages 61-91
    Globalization and adaptation to market conditions, the existence of competitive pressures such as the entry of start-ups into the competitive market and the need to increase investment costs have led manufacturers to improve creative methods of customer service, access to new markets, geographical expansion of services and Other operations that can improve logistics costs while improving quality, customer satisfaction and gaining new customers. The most effective solution to this business dilemma is to outsource logistics services based on long-term contracts provided by a third-party logistics service provider. These companies have specialized knowledge in the field of coordination of economic resources and can create new opportunities for producers. Third-party logistics service provider is an external supplier that manages controls and executes logistics activities on behalf of the customer. In this article, the 7 main dimensions of Third-Party logistics enablers have been enumerated by reviewing the research background, textual content analysis and specialized interviews with 16 logistics industry experts using MAXQDA software, then by using DEMATEL technique based on network analysis (DANP) and performing pairwise comparisons and implementations in Excel software, these weighting enablers and the relationships between them were discovered. To collect the data, a pair of researcher-made names were used, the validity and reliability of which were also confirmed. The results of the analysis show that the most important enablers are: production, technical and marketing and sales empowerment, finance, manpower and strategic empowerment, respectively.
    Keywords: Third Party Logistics, empowerment, DEMATEL Based Network Analysis, Outsourcing
  • M.E. Zandi, M.S. Khayatian Yazdi *, M. Mohammadi Pages 93-123

    The purpose of this study was to identify innovation capacity in Information and communication technology-based firms. In this descriptive and analytical study, the research method was quantitative-qualitative, which was performed in two parts. The first part was done qualitatively through a literature review and interviews with nine policy makers, experts, and managers of companies in the field of information and communication technology. In the second part, the model obtained from the previous stage was surveyed by distributing a questionnaire among 275 companies active in this field to assess the validity of the proposed model. In this research, the most important organizational factors affecting innovation capacity were collaboration and communication, resources of the idea, individual factors, organizational culture, strategies and technology management, knowledge management and organizational learning, and allocation of resources to innovation. In addition, the environmental factors affecting the innovation capacity were respectively institutional support, macroeconomic factors, and the firm location. The innovation outcomes, market outcomes, financial outcomes, and human outcomes were also the most important indicators of innovation capacity measurement. Additionally, environmental factors in promoting the innovation capacity of ICT firms were more important than organizational factors. The reason for this significance seems to be the high impacts of economic growth, stability, competitiveness, and government support for innovation on ICT NTBFs.

    Keywords: Innovation, Innovation Management, Innovation Capacity, Information, Communication Technology, New Technology-Based Firms
  • H.A. Ghajari *, A. Naghavi Pages 125-149
    Today, Internet advertising (digital marketing) has become a necessity for online and offline businesses. As such, digital marketing businesses are also emerging in Iran and, therefore, need sociological analysis for their growth and development. Given the importance of the subject, this study is an attempt to enumerate the factors affecting individuals' employment in online advertising businesses. In order to access the same, the theoretical research model of the study presented an interdisciplinary approach after examining various sociological, psychological and educational theories and hence, identified six variables i.e., talent, interest, organizational culture, job benefits, socio-economic class and labor market as important factors influencing employment in online advertising businesses. Then, a researcher-made questionnaire was distributed among the statistical population, the research hypotheses were tested, and using the Spearman's correlation coefficient, 5 out of 6 hypotheses with employment as a dependent variable (except socio-economic factor) were confirmed. Additionally, based on the findings of the structural equations (LISREL), the significance of independent variables of interest and labor market with employment dependent variable were not confirmed and it was found that talent (standard coefficient 0.3) and job benefits (standard coefficient 0.62) had the greatest impact in attracting employees to online advertising businesses.
    Keywords: Internet Advertising, Internet Business, Job, Organizational Culture
  • A. Ashtari Mehrjerdi * Pages 151-179

    A UN report has identified three ten-year development waves of science, technology and innovation policies in Iran since the beginning of the 1990s. The first wave focused on the development of higher education, the second on the development of research and technology, and the third on the knowledge and innovation–based economy. Thus, the ground and emergence of startups became fertile since the early 90s. A review of internal and external studies and articles on the success and failure of startups indicates a lack of sociological vision and approach and therefore this issue is the main reason for our study. A qualitative method was applied in the study in order to understand the biological world and social attitudes of actors of this ecosystem. Our most important tool was in-depth interviews with people with their narrative and firsthand experiences, then, they were categorized, sorted, and conceptualized (taking into account Clark and Brown's six-step inductive method). The statistical population included six managers and startup owners, two of accelerator managers and six associates. After summarizing and categorizing the findings, we obtained 5 groups of variables (themes) named PESTE where P is for Politics, E for Economy, S for Socio-cultural, T for Technology and E is the sign of Education. Since social ecology of startups in Iran and the world at large are very new and fledgling, but with their application to the modern world, they are certainly very complex and multifaceted, hence, it will definitely encounter failure if one of its five pillars are not fit and accompany each other.

    Keywords: startup, Innovation, Technology, startup ecology, sociological study